Uppsala tingsrätt och Förvaltningsrätten i Uppsala. Foto: August Bergkvist / SR

Cannabishärva upp i rätten

1:51 min

Idag inleddes rättegången mot de tre unga personer som ska ha hållt i trådarna i den stora narkotikahärva i Uppsala som polisen nystat upp.

Rättegångsdagen inleddes med att åklagare Thomas Forsberg läste upp de runt 250 tillfällen då han menar att den åtalade ska ha sålt cannabis i Uppsala. Under rättegångens första timmar redogjorde åklagaren för de röstprover som gjorts för att visa att det är de åtalades röster som vi hör på de avlyssnade telefonerna. Enligt åklare Thomas Forsberg ett av de starkaste bevisen mot den huvudmisstänkte.

– Det finns många starka bevisdelar, des avslyssnade telefonsamtal mellan dom misstänkta men också mellan huvudmannen och ett antal köpare. Det finns också förhörsuppgifter från köpare av narkotika. Men även annan bevisning, som beslag av cannabis, som visar på vad som skett, säger åklagare Thomas Forsberg.

Varför anser du att det är grovt narkotikabrott?

– Det är omfattning och att verksamheten varit inriktad på att tjäna pengar, samt att den åtalade har riktat sig till i huvudsak yngre personer. I sammantaget menar jag att det är så omfattande att det borde betraktas som grovt. Bevisläget är gott, så jag räknar med fällande dom enligt åtalet, säger åklagareThomas Forsberg.

Den misstänkte 20 åringen erkänner narkotikabrott men förnekar att det ska ha varit grovt. Uppger hans advokat, Christer Söderberg:

--Han nekar till att det är grovt. Jag tycker, rent objektivt, att det är överraskande att åklagaren ens påstår grovt narkotika brott. Tingsrätten har tidigare uppgett att han är häktad för narkotikabrott av normalgraden.

Polisen har även identifierat cirka 30 av dom 90 köparna, och dom kommer åtalas för ringa narkotikabrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista