Foto: Kina Pohjanen/SR

SLU tillåts större utsläpp om de inte bygger nytt reningsverk

2:14 min

Länsstyrelsens miljötillstånd innebär att Sveriges lantbruksuniversitet, har fått släppa ut mer från reningsverket vid sitt slakteri genom att låta bli att bygga ett nytt reningsverk. Som Upplandsnytt berättat tidigare i veckan släpps ämnen som kan orsaka övergödning och syrebrist i den miljöskyddade Sävjaån öster om Uppsala.

– Länsstyrelsens beslut är ju lite intressant utformat. Det står att avloppsverket efter ombyggnation ska uppfylla vissa reningskrav. Så vi kan inte tillämpa villkoret, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Cecilia Möne, Uppsala kommun.

I miljötillståndet som beviljades sommaren 2007 skriver länsstyrelsens miljöprövningsdelegation att SLU  under en övergångstid får gå på sitt gamla tillstånd för reningsverket, som är från år 1972.

Någon tidsgräns för när ett nytt reningsverk måste vara igång, sätts inte. Det här 40 år gamla miljötillståndet är mer generöst och saknar exempelvis gränsvärden för utsläppen.

– De har ju ett nytt tillstånd som börjar gälla så fort de bygger om det här reningsverket.

– Ja, det är en ganska knepig sits, juridiskt sett.

Så genom att låta bli att bygga nytt reningsverk har SLU kunnat släppa ut mer?

– Ja, det stämmer ju faktiskt, säger Cecilia Möne.

 Hur blev det så här? Tomas Waara, chef för miljöskyddsenheten vid länsstyrelsen i Uppsala län, medger att det hade varit lämpligt att tillståndet varit tydligare.

– Det är naturligtvis olyckligt - det hade varit tydligare att ha ett villkor när det här reningsverket ska vara i drift. Det hade varit att föredra.

En förklaring till den här bristen i tillståndet ser han i att fokus vid tillståndsprövningen lades vid den stora djurgården som SLU planerade i Lövsta och inte vid slakteriet och reningsverket, som uppfattades som mindre delar.

 Tomas Waara tycker dock inte att miljötillståndet är så luddigt att det hindrar miljökontoret att ställa krav på SLU - eftersom deras reningsverk bryter också mot det gamla miljötillståndet. Han kan inte se att länsstyrelsen har något ansvar för utsläppen i naturen:

 – Det förhindrar inte att man löser miljöfrågan. Och det ansvarar naturligtvis verksamhetsutövaren för att de har utsläpp som följer kraven.

 Finns det något skäl att se över tillståndet som finns, man kan ju ompröva det? 

 – Det är nog svårt att ompröva ett tillstånd på grund av att man i efterhand kommer på att man kunde formulerat sig något tydligare. Det är inte skäl för omprövning, säger Tomas Waara, chef för miljöskyddsenheten vid länsstyrelsen i Uppsala län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista