Matematik. Foto: Susanne Lindholm / Scanpix

För höga betyg i Uppsalas gymnasieskolor

2:05 min

Flera gymnasieskolor i Uppsala kommun ger sina elever överbetyg i matematik. Det visar en undersökning som kommunen har gjort genom att jämföra elevernas resultat på nationella prov med deras kursbetyg. På IT-Gymnasiet i Uppsala fick drygt 70 procent av eleverna överbetyg i både Matematik 1A och B förra våren.

Undersökningen visar att det är framförallt inom matematik som överbetyg förekommer. I till exempel engelska och svenska finns inte samma tendenser.

– Efter att vi fick de nationella proven, så har vi jobbat ganska mycket med det här och satt in extra stöd, både i form av kompleteringsvecka, men också extra stödundervisning och det har gett effekt. Men vi är också självkritiska och behöver jobba mer med ämnesdiskussioner kring just betygsättning och samrättning av nationella prov och så. Något som har skett i Engelska och Svenska, men inte så mycket i Matematik. Det har vi nu i år jobbat ganska mycket med, säger IT-gymnasiets rektor Mathias Laveno.

– Det är generellt sett ingen skillnad mellan kommunala och fristående gymnasieskolor. Vi ser att Uppsala ser ut som riket i övrigt. säger Mohamad Hassan (FP), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Astrid Iselidh
astrid.iselidh@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista