Foto: Kina Pohjanen/SR

SLU ändrar avloppshantering efter Upplandsnytts granskning

1:37 min

Efter P4 Upplands granskning av utsläppen från reningsverket vid Sveriges lantbruksuniversitets slakteri öster om Uppsala har SLU nu beslutat att tillsvidare inte använda reningsverket för slakteriavloppet. I stället ska avloppsvattnet köras bort med tankbil, från slakteriet till en biogasanläggning.

SLU:s reningsverk har gång på gång brutit mot sitt miljötillstånd och släppt ut ämnen som kan leda till övergödning och syrebrist i ett miljöskyddat vattenområde.

– Med tanke på den rapportering som var och de underhandskontakter vi hade med kommunen i går och i förrgår, så har vi fattat beslut om att tömma avloppsvattnet från slakteriet med tankbil och köra bort, säger Martin Melkersson.

Som Upplandsnytt kunde rapportera i måndags, har SLU:s gamla reningsverk sedan slakteriet öppnade hösten 2011 gång på gång brutit mot sitt miljötillstånd och släppt ut ämnen som kan leda till övergödning och syrebrist.

Det dåligt renade avloppsvattenet har letts ut i Sävjaån, som är ett miljöskyddat, så kallat Natura 2000-område - å som mynnar ut i fyrisån.
Uppsala kommuns miljökontor överväger åtalsanmäla SLU för utsläppen.

Reningsverket är från 70-talet och underdimensionerat för det slakteriavfall det nu ska hantera. SLU har sedan sex år tillbaka planerat ett nytt reningsverk. Nu ska det enligt SLU stå klart till hösten.

Enligt SLU vet de nu inte om de får använda det gamla reningsverket för slaktvattnet tills det nya utbyggda är klart. Det hoppas de klarnar vid ett möte med Uppsala kommuns miljökontor nästa fredag. Om de inte får det, fortsätter de med tankbilen.

Hade ni inte kunnat göra tankbilslösningen tidgare?

– Rent hypotetiskt naturligtvis, men det är en ganska omständig lösning och eftersom vi hade kontakten med kommunen så gick vi på det då, att det funkade att göra på det viset och vi vill försäkra oss om att vi kan fortsätta utnyttja det nuvarande reningsverket under den tid vi bygger ut reningsverket, säger Martin Melkersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista