Läraren Elisabeth Hornberg tillsammans med läsglada femteklassare på Tiundaskolan i Uppsala. Foto: Klara Klintbo Skilje/SR

Läsrekord för femteklassare på Tiundaskolan

4:32 min

Hur kul tyckte du att det var att läsa böcker när du gick i skolan? Hade det känts roligare om det blev en tävling? På Tiundaskolan i Uppsala har man sedan 2006 arangerat lästävlingar för att locka fler elever till att läsa mer. I år slogs det rekord i antal sidor som de 100 femteklassarna hann igenom på sju veckor.

– De kom upp i hela 170 805 sidor på sju veckor, säger klassföreståndaren Elisabeth Hornberg.

– Tanken med tävlingen är att de som är vana läsare kommer tycka att det är jättehärligt att få tid att läsa, och att de elever som inte läser så mycket i vanliga fall men som älskar att tävla kommer att bli sporrade. På så vis ökar och breddar femteklassarna sitt läsande, berättar hon.

Är det ingen risk att man bara bläddrar igenom så många böcker som möjligt?
– Nej jag tror inte det. Alla böcker har recenserats och betygsatts av eleverna, säger Elisabeth Hornberg.

Hilda Vallin och Kasper Scheinert Sörbom vann tjej- respektive killklassen. Hilda hade hunnit igenom 31 böcker och Kasper läste hela Harry Potter-serien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista