"Vi kan inte tolerera att vi går back år efter år på socialbidrag", säger Mohamad Hassan (FP). Foto: Per Enerud/SR (arkivbild).

Strängare riktlinjer för socialbidrag i Uppsala

"Vi går back år efter år på socialbidrag"
2:00 min

I dag väntas Uppsala kommun fatta beslut om strängare riktlinjer för socialbidrag. Tanken är att det ska bli svårare att få bidrag till extrasaker utöver grundnormen. Det kan gälla bidrag till dator, bredband och fritidsaktiviteter. De nya reglerna ska spara pengar åt kommunen, hoppas den borgerliga alliansen och folkpartiets Mohamad Hassan.

– Vi kan inte tolerera att vi går back år efter år på socialbidrag. Är det så att det finns för generösa tolkningar vid vissa tillämpningar, då måste vi följa upp det på ett bättre sätt, säger Mohamad Hassan.

Mohamad Hassan är ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, som i dag väntas ta beslutet om de hårdare reglerna för socialbidrag. Som det varit hittills har Uppsala haft lokala riktlinjer som gett god möjlighet att få bistånd till vissa saker utöver riksnormen, men Mohamad Hassan vill nu ändra de lokala riktlinjerna och göra det svårare att få extrabidragen.

– Vi talar om till exempel dator och bredband, vi pratar om resor som inte är arbetsresor, vi pratar om fritidsverksamhet för vuxna, kanske också att man följer upp tandläkarbesök och sånt, säger Mohamad Hassan.

Om beslutet i dag blir som det är tänkt så kommer i fortsättningen politiker att granska varje ansökan om sådana extrabistånd, nämligen politikerna i utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens invididutskott. Ordförande i det utskottet är Mohamad Hassan själv, som då alltså personligen kommer att vara med och granska de här ansökningarna.

Hela det här upplägget får kritik från Socialdemokraternas Ulrik Wärnsberg. Han befarar att det bara leder till krånglig och dyr byråkrati. Han pekar också på att de pengar som möjligen kan sparas handlar om små summor, särskilt mot bakgrund av att underskottet för socialbidragen förra året var så mycket som 43 miljoner.

– Vad vi har i Uppsala är ovanligt stor andel hushåll som har haft socialbidrag under mycket lång tid, personer med mycket fysisk och psykisk ohälsa.Och jag tror att om man ska komma till rätta med socialbidragskostnaderna, då är det de strukturella problemen man ska titta på - inte de här symbolfrågorna som dator- och bredbandskostnader, säger Ulrik Wärnsberg (S).

Mohamad Hassan svarar att kommunen har flera projekt i gång för att försöka hjälpa just den här gruppen att komma ut i arbete. Han säger också att nämnden arbetar med att få ner de stora underskotten.

– Men det är orealistiskt att komma i balans redan i år när det gäller socialbidragsdelen, säger Mohamad Hassan (FP), ordförande i Uppsala kommuns utbildnings- och arbetsmarknadsnämnd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".