Foto: Kina Pohjanen/SR

Naturskyddsföreningen kritisk till SLU och Uppsala kommun

"Lagstiftning finns av en anledning"
1:40 min

Nu reagerar Naturskyddsföreningen på P4 Upplands granskning av uppsläppen från reningsverket vid Sveriges lantbruksuniversitets slakteri öster om Uppsala. Johanna Sandahl, vice ordförande för Naturskyddsföreningen, tycker att varken SLU eller Uppsala kommun agerat så snabbt som de borde.

– Ja, det är förstås väldigt allvarligt om det som rapporteras stämmer. Både det som SLU gjort och också att kommunen inte följt upp på det sätt som man ska göra.

Varför?

– Lagstiftning finns av en anledning och ska följas - och det bygger också på att det finns fungerande kontrollinstanser.

Som Upplandsnytt rapporterat under veckan har SLU:s reningsverk sedan slakteriet öppnade hösten 2011 gång på gång brutit mot sitt miljötillstånd och släppt ut ämnen som kan leda till övergödning och syrebrist.
Det dåligt renade avloppsvattenet har letts ut i ett miljöskyddat vattensystem.

Under de ett och ett halvt år som problemen pågått har kommunen hittills valt att inte ställa krav. Men efter att Upplandsnytt börjat granska utsläppen ska miljökontoret i Uppsala nu överväga att åtalsanmäla SLU, för miljöbrott för de utsläpp som skett vid reningsverket.

SLU menar att de gjort vissa saker för att förbättra reningen - och att ett nytt reningsverk ska vara klart till hösten.

Efter vår rapportering beslutade SLU att tillsvidare inte skicka avloppsvattnet från slakteriet till det egna reningsverket. Istället körs vattnet med tankbil till biogasanläggningen.

– Det är positivt att SLU nu valt att agera och gör något åt saken. Men det är förstås väldigt synd att det ska behövas en mediegranskning för att något ska ske. Och det har gått väldigt lång tid innan man faktiskt valde att agera, säger Johanna Sandahl, vice ordförande för Naturskyddsföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".