Här hittar du recepten till Kalebs mat från P4 Morgon

Krögaren Kaleb Kifleyesus kom till P4 Morgon och bjöd på traditionell mat från Etiopien och Eritrea. Här hittar du recepten till en snabblagad spenatröra och en lite mer avancerad kycklinggryta med kokt ägg.

Dorho tsebhi/Doro wot (kycklinggryta) 4 port

En traditionell gryta med berberekrydda. Berbere är en stark och smakrik kryddblandning som är en viktig ingrediens i de eritreanska och etiopiska köken.

950 g kycklinglår
1 tsk salt
4 gula lökar
2 msk smör
2 msk tomatpuré
2-4 tsk berebere
3 hackade vitlöksklyftor
msk mald ingefära
msk mald svartpeppar
3-4 dl vatten,
4 hårdkokta ägg

1. Tvätta kycklinglåren i vatten, gnid dem sedan med salt och citron.
2. Skala och hacka lökarna och låt dem brynas en stund i en gryta tills de blir mjuka. Lägg i smör, tomatpuré och berbere i grytan. Låt den röras om på medelvärme i ca 20 min och späd med 2 dl vatten under tiden.
3. Lägg i kycklingen och koka grytan med locket på 30-40 minuter. Häll i resterande vatten tillsammans med vitlöken, ingefäran, svartpeppar och salt. Skala äggen och lägg ner dem i grytan. Koka ytterligare 5 minuter.
Serveras varmt med taita/ injera.

     
       

Hamli/Gomen (vegetarisk spenaträtt) 4 port.

750 g färsk spenat
4 klyftor hackad vitlök
3-4 msk olivolja
1 tsk salt

1. Värm oljan i en panna
2. Lägg i vitlöken
3. Lägg sedan i spenaten, salta och rör om.

Serveras varmt med taita/ injera.


     

Injera/Taijita (surdegbröd) 20-25 st

500 g vetemjöl
250 g fyra sädesslag
100 g kornmjöl
50 g majsmjöl
25 g jäst
1 msk salt
14 dl ljummet vatten

Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Blanda samman allt mjöl i endeghink eller skål med lock.
Blanda ihop mjöl och vatten till en smet utan att det bildas klumpar.
Låt jäsa ett dygn under lock i rumstemperatur. Rör om då och då.
Låt jäsa ytterligare ett dygn under lock utan att röra. Skeda bort eventuellt vatten som samlats ovanpå smeten.
Klicka i lite smet i en het teflonpanna och grädda på ena sidan. När brödet börjat stelna bör man lägga på ett lock för att behålla den fuktiga värmen. När brödet börjar få "ögon" är det klart.
Konsistensen skall vara lite seg. Stapla bröden på hög och täck med handduk. Serveras kallt till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".