Lanstingsbil på vift under nyårshelgen

Någon har privat och olovligen använt landstingskansliets tjänstebil. Den hittades krockad och med tom tank och föraren har inte vågat träda fram. Nu har landstinget polisanmält händelsen.

- Det är tråkigt att någon har gjort det här och inte gett sig tillkänna, säger Bo Nyberg, som är ansvarig för den interna servicen på landstinget.

Sen några åt tillbaka har politikerna och tjänstemännen på landstingets kansli i centrala Uppsala en ljusgrå Opel Astra kombi, som får användas vid tjänsteärenden. Bilen måste bokas i förväg och får inte användas för privat bruk, men dagen före nyårsafton lånade någon bilen för att åka på nyårsfirande.

I fyra dagar var bilen borta och när den åter hittades parkerad på gården var den olåst och bilnycklarna låg på förarsätet. Bensintanken var nästan tom och bilen var också krockskadad:

Ingen notering hade gjorts i körjournalen men mätarställningen visade att bilen kört 58 mil under de dagar då den varit på vift.

- Vi förvantade oss att det skulle ligga nån lappa eller nånting i den stilen, men det fanns inget sådant, säger Bo Nyberg.

Ett 50-tal personer, både tjänstemän å politiker i landstingsstyrelsen har tillgång till tjänstebilen och i ett mail har man uppmanat den skyldige att träda fram. Att någon utifrån skulle tagit den tror man inte.

Missbruk av skattemedel eller mest en pinsam förseelse - man se på olika händelsen, men klart är att landstinget tycker det är allvarligt, eftersom man nu låtit det bli en fråga för polisens utredare

- Förmodlingen kan inte polisen göra mycket, men vi vill ändå polisanmäla eftersom det är ett brott mot våra regler, säger Bo Nyberg.