Trots bidrag på hundratals miljoner ställs inga integrationskrav

Det ställs inga särskilda krav på idrottsföreningarna för att de ska jobba för att få in fler personer med utländsk bakgrund i sina styrelser. Trots att idrottsföreningnarna i Uppsala län årligen får hundratals miljoner kronor i stöd från staten och kommunerna.

- I kopplingen till de normerade bidragen finns det inga krav på att de ska jobba med integration, säger Maria Arvola, chef för fritids- och naturkontoret.

Det finns knappt någon med invandrarbakgrund i de största klubbarna i länet. Upplandsnytts granskning har också visat att klubbarna inte försöker tillräckligt för att få in fler, många tycker själva att de borde anstränga sig mer.

Sammanlagt fick Uppsala läns klubbar nära 300 miljoner kronor i stöd från kommunerna i länet förra året. Det är främst för barn- och ungdsomverksamheten klubbarna får pengar, men också för en del ledarutbildningar och rabatt på hyran för träningsanläggningarna.

- Pengar är ett styrmedel och det här är viktigt i samhället, vi tycker att det är en viktig fråga i kommunen. Vi kan inte bara avfärda att människor avstängs från vissa arenor, säger Gro Hansen, mångfaldsstrateg i Uppsala kommun.

- Vårt mål är att vi ska försöka jobba mer med integration. Det skulle kunna ske redan i höst, säger Maria Arvola.