Konkurrensen gör juriststudenter till tjuvar och sabotörer

Den stenhårda konkurrensen mellan juriststudenterna vid Uppsala universitet har gått så långt att man gömmer undan böcker för att hindra andra från att kunna läsa dem. Samtidigt stjäls det böcker och anteckningar, och sidor rivs ut med artiklar som behövs för studierna.

- Det kan handla om att det bara finns en upplaga av en bok som alla studenter måste läsa under en kort tidsperiod, och då gömmar man böckerna från varandra, säger Kristin Nilsson som är jurdikstuderande.

- Jag har sett utrivna blad i olika böcker, men då har bibliotekarien kopierat en sida fårn en likandan bok, säger Jenny Lidman.

Enligt juriststudenterna själva är det den benhårda betygshetsen som får vissa att gömma undan böcker så att inte andra ska kunna läsa dem. Oftast är det de få bråda dagar när ett arbete ska lämnas in och en hel klass skriver samma uppgift som betygshetsen gör sig som mest påmind.

- Folk tar ju anteckningar av varandra också. Om man vet att en person anteckningar bra under lektionerna så knycker de hans eller henns papper, säger Kristin Nilsson.

Upplandsnytt har ringt runt till sju universitetsbibliotek i Uppsala, och på ett par av dem säger man att man haft problem med böcker som stjäls och göms undan. Problemet är alltså inte enbart hos juridiska biblioteket, utan också Lantbruksuniversitetets bibliotek och Vårdbiblioteket säger att detta sker, eller att vissa artiklar rivs ur.

Det är svårt att säga exakt hur många böcker som försvunnit och hur mycket det kostat, men just nu håller juridiska bibliotekets ledning på att gå igenom samlingarna för att få veta hur många böcker som saknas eller som står på fel plats. Men innan undersökningen är klar vill man inte säga någonting om hur omfattande problemet är.

- Vad tänker man när man inte hittar nån bok som man behöver?

- Då tycker man att det är riktigt ruttet gjort, säger Jenny Lidman.

Kontakta reportern:
marcus.hansson@sr.se