Patric Kiraly och Mats Almegård. Foto: Thomas Artäng/SR

Voltfestivalen växer sig större

17 min

För femte året i rad arrangeras festivalen Volt i Uppsala. Patric Kiraly och Mats Almegård pratade i Förmiddag i P4 Uppland om elektronisk musik, framgångar och varför festivalen faktiskt kan bli för stor.

Festivalen som äger rum lördagen 8 juni på Uppsala Konsert och Kongress växer så det knakar och blir större för varje år. Förra året uppmärksammades den bland annat i amerikanska Washington Post. I år ska den anrika musiktidningen The Wire besöka festivalen.

Till årets sevärdheter hör bland annat gruppen Model 500 som är technons gudfader Juan Atkins senaste projekt. I mitten av 1980-talet döpte han en låt till "Techno track" och gav så namn till en hel genre. Nu gästar han Uppsala tillsammans med sin nya grupp.

Patric Kiraly och Mats Almegård från Uppsala Konsert och Kongress är dessutom stolta över att andelen kvinnliga artister är större än tidigare år. 39 procent är bra i genren som traditionellt domineras av män.

Frågan är hur stor festivalen kan eller vill bli. Vissa tycker att man lika gärna kan öppna Vaksala Torg. Men Patric Kiraly är tveksam inför en sådan utveckling.

– Man kan göra en elektronisk festival hur stor som helst idag. Frågan är om man ska göra Volt hur stor som helst. Det får väl gudarna se, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista