Lärare vid svarta tavlan. Foto: Erik Mårtensson / Scanpix

JB Gymnasiet kan tas över av stiftelse

Omar Hijazi, rektor: "Det kommer inte märkas"
0:40 min

JB Gymnasiet i Uppsala kan komma att tas över av den icke-vinstdrivande Stiftelsen Stadsmissionen skola. Det när nu en av landets största friskolekoncerner, JB Education, säljer eller stänger sina gymnasie- och grundskolor.

I torsdags kväll meddelande koncernen i ett pressmeddelande att den gör sig av med samtliga grund- och gymnasieskolor. De fyra grundskolor som finns kvar kommer att drivas vidare av andra, liksom 19 av 23 gymnasieskolor, enligt JB Education.

Men att JB Education hittat nya ägare till många av sina skolor är ingen garanti för att verksamheten där kan fortsätta. De nya ägarna måste godkännas av Skolinspektionen, som granskar bland annat ekonomisk stabilitet, elevunderlag och andra förutsättningar för att kunna bedriva en långsiktig verksamhet.

Den icke-vinstdrivande Stiftelsen Stadsmissionens skola, som drivs av Stockholms Stadsmission kommer att fatta beslut på sitt styrelsemöte på måndag, men är intresserad av att ta över sex gymnasieskolor i Mälardalen, bland dem JB Gymnasiet i Uppsala.

På JB Gymnasiets facebooksida har företrädare för skolan skrivit att de är mycket glada över att skolan fått en ny och stark ägare, och att de är övertygade om att ägarbytet innebär att verksamheten i Uppsalaskolan säkerställs och kan utvecklas starkt framöver.

Upplandsnytt/TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".