Poliser inspekterar Hjulstabron efter olyckan. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Polisledningen vill inte kommentera ifall bron öppnats flera gånger

Christer Nordström: "Vi kan inte hitta några beslut om broöppning"
1:48 min

Länspolismästare Erik Steen vill inte uttala sig om de nya uppgifterna om att polisen vid tidigare tillfällen ska ha begärt öppning av Hjulstabron för att stoppa bilar. Men polisens presstalesman Christer Nordström säger att varken han, eller de chefer inom polisen som han kollat med, känner igen uppgifterna.

– Det är inget som flera av våra chefer känner till. Det vi har gjort alltsedan den här händelsen inträffade är att vi på olika sätt har sökt i olika system vi har här för att hitta händelser där det möjligen har skett en broöppning, där vi har en dokumentation på det. Och så här långt har vi inte hittat någon dokumentation som gör att vi direkt kan se att här finns det ett beslut om broöppning, säger Christer Nordström.

De nya uppgifterna har kommit fram i samband med utredningen kring händelsen i mars då två unga män som polisen ville stoppa omkom sedan de kört i vattnet efter att polisenbeslutat att öppna Hjulstabron söder om Enköping.

Det är sex personer som sagt till åklagare Håkan Roswall att de hört att Uppsalapolisen också tidigare öppnat Hjulstabron för att stoppa bilar. Fem av de sex är poliser, men ingen av dem har varit direkt involverad i en broöppning och de har inte kunnat specificera när eller hur många gånger broöppningarna ska ha skett.

Håkan Rooswall vill inte bli intervjuad på band och säger att uppgifterna från poliserna inte gått att verifiera.

Men han säger också att han inte bett att få se om Trafikverket eller Svevia som sköter broöppningen i sin logg skrivit ner om polisen beordrat flera öppningar. Håkan Roswall beskriver det som "en helt meningslös åtgärd att kolla loggar flera år tillbaka".

När P4 Uppland frågar Trafikverkets Anders Larsson säger han att broöppningar loggas och att uppgifter om vem som beslutat om öppningen kan, men inte måste skrivas in där.

Han säger också att de när de skickade ut frågan efter händelsen i mars inte fick in uppgifter om att polisen beordrat öppning av Hjulstabron vid flera tillfällen, men att det ska ha hänt på andra håll i landet.

– Det har hänt vid några tillfällen. Jag tror det var vid Falsterbo till exempel, säger Anders Larsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".