Forsmarks kärnkraftverk. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Kommunalråd har fortsatt förtroende för Forsmark

Kommunalråd: "Jag har stort förtroende för kärnkraftverket"
1:35 min

Fortsatt förtroende för kärnkraften. Det säger Östhammars kommunalråd Margareta Widén-Berggren efter händelsen i torsdags. Då blev en av reaktorerna strömlöst. Och felet klassas som den allvarligaste typen enligt Strålsäkerhetsmyndighetens tregradiga skala.

– I det här fallet hade man ändå kontroll. Det som inte slogs på automatiskt slogs på manuellt via kontrollrummet, säger kommunalrådet Margareta Widén-Berggren (S) som är ordförande för Lokala Säkerhetsnämnden i Östhammar.

Är det något som bekymrar dig att det inte fungerade automatiskt?

– Ja, det är klart att man funderar varför det inte gör det. Men nu är det ytterligare säkerhetssystem som finns. Men det är aldrig bra att elförsörjningen inte fungerar, säger Margareta Widén-Berggren.

Det som hände i torsdags var att det blev strömavbrott till reaktor 3 vid kärnkraftverket i Forsmark som då var avstängd för underhållsarbete. Men det fanns fortfarande en viss spänning kvar i ledningarna. Därför gick inte reservkraften i gång.

Det här upptäcktes. Och det var enligt Forsmark efter 14 minuter som det första dieselaggregatet sattes i gång för att få ström till reaktorn. El behövs för att kyla ner kärnbränslet - även när kärnkraftverket inte är i drift.

I nästa vecka har politikerna i Östhammars Lokala Säkerhetsnämnd möte. Då ska Forsmark och Strålsäkerhetsmyndigheten informera ytterligare om vad som hände. Enligt Margareta Widén-Berggren ska de fundera på om det mötet ska vara öppet också för allmänheten.

Hur stort förtroende har du för kärnkraftverket just nu?

– Jag har stort förtroende för kärnkraftverket. De informerar om precis allt som händer. Inte bara goda nyheter utan också om alla incidenter. I och med det känns det också trovärdigt, säger Margareta Widén-Berggren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".