1 av 3
Konst på Galenfestivalen. Foto: August Bergkvist/SR.
2 av 3
Elisabet Alphonce. Foto: August Bergkvist/SR.
3 av 3
Johanna Eriksson. Foto: August Bergkvist/SR.

Uppsala värd för den första Galenfestivalen

"Vi har en crazy speakers corner"
1:28 min

I går stod psykisk ohälsa i fokus när Galenfestivalen arrangerades i Uppsala den första i sitt slag i landet. Vi mötte Johanna Eriksson med uppdraget att stärka besökarnas självförtroende i festivalens skrythörna.

– Jag är den magiska, så jag säger hokus pokus och förvandlar allt det de säger till att de är bäst, berättar Johanna Eriksson.

Det var full aktivitet i Stadsträdgårdens grönska. Gycklare, en hattparad med tokiga hattar, konstutställning och så det fria ordets hörna.

– Vi har en crazy speakers corner, sär man kan få säga precis vad man vill som är helt galet och det är helt okej, säger Elisabet Alphonce som är kampanjledare för Hjärnkoll i Uppsala län och är med och arrangerar Galenfestivalen.

En tillfällig depression, en neuropsykiatisk funktionsnedsättning, autism eller kanske en ätstörning. Det är i dag många i samhället som ryms under begreppet psykisk ohälsa.

– Tidigare har det gömts undan, men nu tycker jag det är tecken på att vi får en öppnare attityd, att vi vågar stå här och vara oss själva och säga att "jag duger precis som jag är". Det är faktiskt en fjärdedel av sveriges befolkning som lever med psykisk ohälsa just nu. Det är inte konstigare än en vanlig kroppssjukdom, berättar Elisabet Alphonce.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".