Akademiska sjukhuset - ingång 70. Foto: Martin Hult / P4 Uppland

Sjuksköterskestudenter får täcka bristen på Akademiska sjukhuset

"Man behöver hela tiden visa dem hur saker går till"
2:04 min

På Akademiska sjukhuset i Uppsala får sjuksköterskestudenter rycka in och jobba. Det är den stora sjuksköterskebristen som gör att det här blir allt vanligare enligt vårdförbundet. Men sjuksköterskor som inte är färdigutbildade har inte samma befogenheter som de färdigutbildade.

Sjuksköterskan Martin Anstey som tidigare har jobbat med studenter utan legitimation vill inte vara med om det igen eftersom det ökar arbetsbördan på den ordinarie personalen

– Man har hela tiden behövt visa dem hur saker och ting går till, de har inte varit helt självständiga.

Men är inte det samma sak om man jobbar med nyutbildade sjuksköterskor?

- Man är mer väl förberedd om man är färdig sjuksköterska eftersom man den sista terminen bland annat har en sex veckors praktikperiod där man ska lära sig att jobba självständigt som sjuksköterska, säger Martin Anstey.

Det är alltså studenter från termin fem och sex på sjuksköterskeprogrammet som kan få dispens och att jobba som sjuksköterskor trots att de inte har fått sin legitimation. Och det här tenderar att bli allt vanligare säger vice ordförande för Vårdförbundet i Uppsala Madeleine Grenå som ser risker med det både för vårdsäkerheten och för studenten.

– Jag tycker inte att det är bra, det är inget vi rekommenderar från vårdförbundet. Även om man är långt gången så har man ändå inte full utbildning

Men man har ändå ett stor ansvar och det kan påverka framtiden menar hon

– Om det är något som inträffar under den här tiden, innan de har tagit examen, så riskerar de att de inte får sin legitimation.

Madeleine Grenå befarar också att det här kan bli ett sätt att hålla lönerna nere eftersom studenterna finns att tillgå när sjuksköterskorna tackar nej till jobben.

– Det är trots allt legitimerade och examinerade sjuksköterskor vi vill ha i vården och då funderar vi ju på varför man inte vill anställa examinerade sjuksköterskor i vården, säger Madeleine Grenå på Vårdförbundet.

Att det är sjuksköterskebristen som är huvudorsaken till att man tar in studenter på sjukskötersketjänsterna tvivlar hon inte på. Men personaldirektör Inger Thorén menar att så inte är fallet. Anledningen att man väljer studenter kan vara att personen till exempel har varit praktikant på avdelningen säger hon. Men hon medger att det ökar arbetsbelastningen på den ordinarie personalen

– Det är klart att termin fem-sjuksköterska inte kan gå in och avlösa en ordinarie, då är det klart att arbetsbelastningen ökar för den ordinarie personalen. Sedan är det lite lugnare på sommaren också, det får vi inte glömma bort, säger Inger Thoren, personaldirektör på Akademiska sjukhuset i Uppsala

– Det är oacceptabelt att vi inte får legitimerade kollegor att jobba med, säger Martin Anstey.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".