Ulla Hjlemqvist hoppas att de 580 namnunderskrifterna ska ge resultat. Foto: Sanna Karlsson/SR

Protester i Skyttorp mot nedläggning av brandstationen

"Vi vill ha brandmän som hittar"
1:39 min

De boende i Skyttorp tre mil norr om Uppsala har lämnat in 580 namnunderskrifter till kommunen i protest mot att brandstationen ska läggas ned.

 Att ha lokala brandmän som känner till trakten är en av de saker som Skyttorpsborna värdesätter mest säger Ulla Hjelmqvist.

– Vi vill ha en egen brandstation som hittar mest det tror jag. Vi vill ha brandmän som hittar även om man bor avsides.

Som vi har berättat tidigare så är alltså Skyttorps brandstation nedläggningshotad. Det är något som har väckt starka reaktioner hos dem som bor där och man alltså samlat in 580 namnunderskrifter. Ulla Hjelmqvist var med när man lämnade över namninsamlingen.

– Det kändes väldigt bra, alla vara vänliga och ingen säger att vi har fel men däremot pratar man om att man inte fått tillräckligt med pengar från kommunen.

Men 26 april beslutade kommunen sig för att skjuta till 3 miljoner till räddningstjänsten år 2014 men Ulla Hjelmqvist tror ändå att det ser mörkt ut för Skyttorps Brandstation

– Jag tror att de kommer prioritera Östhammar och så kommer de räkna med att vi som bor på landet i Uppsala kommun kommer att klara oss ändå.

Har de inte kommunen en poäng då, man kan ju inte ha en brandstation i alla samhällen i Sverige?

– Nej naturligtvis inte överallt, men man borde kunna täcka alla hushåll så man får hjälp i rimlig tid. Alla kan inte bo centralt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".