Lärardemonstration i Uppsala för högre löner. Foto: Cathrin Reth/SR.

Uppsalas lärare kan få högre löner än väntat

Vilja från kommunen till högre lönehöjning
1:17 min

Lärarlönerna i Uppsala har nya förutsättningar för att höjas ordentligt i år, menar lärarfacken. Fackens förhandlingar med kommunen har pågått en tid, men Hans Eric Lindahl på Lärarnas Riksförbund säger att de nu sker från nya utgångspunkter efter det att kommunstyrelsens ordförande Fredrik Ahlstedt själv påtalat vikten av en märkbar höjning.

– Det har visat sig att partierna inte riktigt haft kunskap om olika fackförbunds avtal så utifrån det vi hittills har diskuterat skulle vårat utfall vara sämre än andra fackförbunds i kommunen, säger Hans Eric Lindahl.

Enligt vad Upplandsnytt erfar har lärarna i Uppsala hittills erbjudits en höjning med 2,5 procent för det här året, men nu finns en vilja till en större höjning från kommunen än så.

– Det här är en väldigt viktig fråga och vi har dels från regeringen, dels från Sveriges kommuner och landsting, sagt att vi ska prioritera den här frågan. Då är det min skyldighet som kommunstyrelsens ordförande att delta aktivt i det arbetet, säger moderaten Fredrik Ahlstedt, kommunstyrelsens ordförande.

Målet är att höjningarna ska vara klara att betalas ut med septemberlönen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".