Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sork. Foto: Hasse Holmberg, Scanpix

Sork ska ge svar på dvärgbandmaskens livskraft

"Sorkarna blir svårt sjuka och dör"
1:31 min

Det är nu två år sen Sverige fick de första fallen av den för människan dödliga dvärgbandmasken, när en skjuten räv visade sig bära smittan. Men ingen vet om dvärgbandmasken överlever i den svenska naturen och kan fullborda sin livscykel här. Doktoranden Andrea Miller på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala undersöker det genom att fånga in och undersöka maskens mellanvärd sorken.

Tre sorkarter misstänks vara mellanvärd för den fruktade dvärgbandmasken, men hittills har ingen smittad sork hittats här vilket gör att man inte vet om masken fullbordar sin livscykel eller om de fem kända fallen av smittade rävar bara är tillfälligheter.

Andrea Miller märker tre stora döda vattensorkar som hon senare ska dissekera dem för att se om de har spår av dvärgbandmask i sina inre organ.

Den vuxna masken lever och förökar sig i rävens tarm. Äggen sprids med avföringen till sorkarna som blir svårt sjuka och dör om de inte först blir föda för en annan räv som smittas - cirkeln är då sluten.

Människan har rollen som mellanvärd och masken angriper inre organ som levern, precis som hos sorkarna.

Om dvärgbandmasken fått fäste här är det tveksamt om det går att utrota den.

Försök har gjorts i mellaneuropa att avmaska rävarna för att stoppa smittan, men det är både dyrt och svårt, säger Andrea Miller.

En smittad räv sköts i februari 2011 fyra kilometer sydväst om Katrineholm, det tredje kända fallet i Sverige på kort tid. Smittade rävar har även påträffats i Borlänge och i Uddevalla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".