Domkyrkan protesterar mot flytt

Gustav Vasas svärd och statyn av S:t Olof, det är två exempel på mycket känsliga historiska föremål som inte skulle må bra av att behöva fraktas ända till Gotland för konservering om Riksantikvarieämbetet skulle flytta dit.

På domkyrkan i Uppsala är man starkt kritiska mot en flytt av RAÄ och vad det skulle innebära. Gunnel Berggrén är textilkonservator i domkyrkoförsamlingen.
- Föremålen far ju väldigt illa av de här transporterna, att skicka de till Visby skulle inte jag vilja vara med om i alla fall, säger hon.

Det är Uppsala domkyrkoförsamling som i ett remissvar till Riksantikvarieämbetet är starkt kritiska till en flytt av verksamheten till Visby. Många riksklenoder måste gång eller annan ses över av konservatorerna i stockholm, och redan idag är transporterna av de här föremålen både svåra och dyra. För att skicka två medeltida stenstatyer av S:t Olof och S:t Lars till Stockholm för renovering betalade domkyrkan 25000 kronor. 

Förutom att det blir dyrare så ökar förstås risken med längre avstånd, resonerar domkyrkokaplan Lars Åstrand.
- Dels är det så att när man transporterar till Stockholm är det ett rimligt avstånd. Till Visby blir det flera omlastningar och det innebär en ökad risk, säger han.

Kontakta reportern
marcus.hansson@sr.se