Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Enkätsvar skulle vara anonyma - lades ut på internet

Publicerat tisdag 11 juni 2013 kl 14.13
Läkarfacket: Det är helt ofattbart
(1:48 min)
En liten del av den datafil som landstinget la ut på en öppen webbsida. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio

Information om hur landstingsanställda har svarat på en enkät, bland annat om ett klamydiatest, har landstinget lagt ut på en öppen webbsida. Läkarfacket är kritiskt och menar att det går att identifiera vad enskilda personer har svarat.

När patientjournaler på nätet gjordes på prov - med landstingsanställda - så fick de svara på en enkät. De som svarade på enkäten fyllde i sin yrkesroll - som barnmorska, it-handläggare eller mikrobiolog till exempel. Och så ålder och kön.

Det här gör att svaren går att koppla till enskilda personer menar Anna Rask-Andersen på Upplands Allmäna Läkarförening.

– Jag har identifierat en 15-20 stycken på direkten. Om man ser att en strålningsfysiker född 1955 har svarat - och det bara finns en sån som är född det året - då ser man vad han har svarat, säger Anna Rask-Andersen.

En fråga i enkäten var om personen som svarar ser det som värdefullt att kunna göra ett klamydiatest.

– Om han tycker att det är värdefullt. Då kanske jag börjar fundera: han lever ju i en fast relation, vad ska han med ett klamydiatest till, säger Anna Rask-Andersen.

Alla svar från 548 personer la landstinget ut på en öppen webbsida eftersom det skulle rapporteras in som ett EU-projekt.

Läkaren Leif Lyttkens, en av de ansvariga för journaler på nätet, säger så här om det går att identifiera enskilda personers svar:

– Det förutsätter att det bara finns en person med det yrket och den åldern. Då behöver du veta hur landstingets personalstab ser ut. Registret är ju avidentifierat, men om man korskör det med annan information så går det att identifiera enskilda personer, säger Leif Lyttkens.

Hur ser du på att det har blivit så?

– Jag tycker att läkarförbundet inte är särskilt konstruktivt som ägnar sig åt sådan korskörning och sen går ut och talar om hur man ska göra. Det är oansvarigt.

Är det här något ni ska ha kvar eller ta bort?

– Frågan kom upp nu, så vi får diskutera det. Nu när läkarförbundet har berättat hur man ska göra för att komma fram till något så kan det ifrågasättas om det ska liggas kvar.

Efter att Upplandsnytt intervjuade Leif Lyttkens så bestämde sig landstinget för att ta bort en del information. I den datafil som ligger på webbsidan finns nu inte längre uppgifterna om de svarandes yrkesroll kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".