Foto: Jessica Gow / Scanpix.

Vårdcentraler såldes inte för billigt till Carema

"Det hade varit bättre om domen hade varit ännu mer utförlig"
1:12 min

De tre vårdcentraler som landstinget i Uppsala sålde till vårdföretaget Carema, såldes inte för billigt, säger nu Förvaltningsrätten. Det var Enköpings vårdcentral, Sävja vårdcentral och Liljeforstorgs vårdcentral som såldes för 9,3 miljoner. 

De rödgröna i landstinget tyckte att landstingets pris till Carema för de tre vårdcentralerna på totalt 9,3 miljoner var alldeles för billigt. De ansåg att landstinget kunde fått ett betydligt högre pris om flera vårdgivare fått vara med och konkurrera, och i överklagandet hävdas att kommunfullmäktiges beslut från förra året var olagligt och innebar att en part gynnades på ett otillbörligt sätt. De pekade på tidigare försäljningar där vårdcentraler inbringat mer än vad de värderats till.

Men förvaltningsrätten kommer i sin dom fram till att det inte har visats att de 9,3 miljonerna skulle vara ett underpris och att det heller inte handlar om ett otillåtet stöd till Carema. En av dem som hade överklagat är Vänsterpartiets landstingsråd Sören Bergqvist, och han tycker fortfarande att priset är ett underpris.

– Det är ju egentligen marknaden som kan sätta det rätta priset, och det vet vi att det fanns fler intressenter till de här verksamheterna än Carema. Om man hade bjudit ut det till allmän utförsäljning hade priset troligtvis hamnat betydligt högre. Det hade varit bättre om domen hade varit ännu mer utförlig. För den är principiellt viktig, säger han.

Sören Bergqvist är tveksam till om han kommer att överklaga domen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".