Förslag om jobb till de som gått på socialbidrag länge

Uppsala kommun bör inrätta en alternativ arbetsmarknad med enklare jobb för människor som levt på socialbidrag länge. Det är en idé som nu förs fram i kommunen för att hjälpa människor som fastnat i ett långvarigt bidragsberoende.

Uppsalabon Malek Wali var hög statstjänsteman i Afganisatn men i Sverige fick han inget jobb. Han vet hur det är att tvingas leva på socialbidrag:

- Det är tråkigt, det är inte bra när jag tänker på min bakgrund. Socialbidrag, det är som ett parasit-liv.

Malek Walis historia är inte unik som vi kunde berätta igår är det många uppsalabor, särskilt med invandrarbakgrund, som fastnar i ett långvarigt socialbidragsberoende. En av tre socialbidragstagare i Uppsala har levt på socialbidrag i tre år eller längre, och detta trots att socialbidrag är tänkt som en tillfällig ekonomisk hjälp.

Lennart Andersson är verksamhetschef och jobbar med socialbidragsfrågor inom Uppsala kommun befarar att många i den här situationen aldrig kommer att få chansen att visa vad de går för på ett riktigt jobb, och att man därför borde skapa en ny typ av anställningar inom kommunen:

- Det kan finnas allt möjligt. Det kan finnas serviceuppgifter inom tjänstesektorn, man kan jobba med trädgårdsskötsel.

Finns det ingen risk att det blir ett A-jobblag och ett B-jobblag?

- Det finns risker med allt. Den största risken tycker jag ändå är utanförskap och passivisering, säger Lennart Andersson.