Christinas sparrissoppa. Foto: Christina Jansson

Börja sommarlovet med sparris

Christina kommer till P4 Morgons kök med en bukett nyskördad sparris.

Sparrissoppa

500 g sparris
2 st små schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
3 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
6 dl grönsaksbuljong
salt och svartpeppar
grovhyvlad parmesan

Skölj sparrisen och skär bort ändarna (hyvla sparrisen lite lätt med en potatisskalare om sparrisen är grov). Skär av topparna och lägg åt sidan. Dela sparrisen i mindre bitar. Fräs löken mjuk i olja i en kastrull. Tillsätt därefter sparrisen (inte topparna) och fräs lite till. Häll över vin, buljong och grädde. Låt småkoka i 20 min. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar. Koka topparna separat någon minut i lättsaltat vatten. Servera soppan som fyra förrättsportioner och toppa med sparristopparna och grovhyvlad parmesan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".