Snusdosor i guld, sålda för 4 660 000 kronor. Foto: Uppsala auktionskammare

Snusdosor för miljoner i Uppsala

Mer än fyra och en halv miljoner kronor fick en samlare betala för två små snusdosor som i går såldes på auktion i Uppsala. Det totala priset för de två snusdosorna blev 4 660 000 kronor.

De två små snusdosorna lockade intresserade från både Sverige och utlandet när de på fredagen såldes på auktion i Uppsala. En privat samlare fick ge 4 660 000 kronor för de båda guldföremålen, som var exklusiva redan när de tillverkades på 1700-talet.

– Det är små föremål, oerhört ovanliga och av högsta kvalitet, säger Charlotte Widenfelt, intendent vid Uppsala Auktionskammare.

– Vanligtvis var det kungar, furstar och de absolut mest välbeställda som använde sådana här presentationssnusdosor som gåvor. De finaste brukar vara tillverkade i Frankrike och Schweiz, säger hon.

Men rekorddosorna var svensktillverkade - av hovjuvelerare Frantz Bergs, som också gjorde ändringar och nytillverkningar av regalierna till Adolf Fredriks kröning 1751.

-Bergs var den absolut främste vi hade vid den här tiden, säger Widenfelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".