Butikschef Fredrik Brunnberg. I bakgrunden sitter en tiggare utanför butiksentrén. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio

Allt fler tiggare även utanför centrala Uppsala

"Vi är ju inte så vana att se tiggeri..."
1:35 min

Antalet personer som tigger i Uppsala har blivit fler. Och de har också sökt sig till nya platser, som till exempel livsmedelsaffärer och köpcentrum även utanför stadskärnan.

Vid ingången till en ICA-butik i Luthagen i Uppsala, har det sedan i mars suttit tiggare dagligen, säger butikschefen Fredrik Brunnberg.

 – Jag upplever utanför vår butik att här är man nu, mer än förut. Jag tycker väl som de flesta andra att det kanske är lite jobbigt. Det är jobbigt att se.

Några meter från ingången till ICA-butiken, brevid en sopkorg, sitter en man med jeans och blå keps. Vi försöker prata med honom, men han pratar varken svenska eller engelska.

Någon lägger en hundralapp i muggen han har framför sig. Andra köar några meter bort för att köpa jordgubbar, några av dom säger så här om att det sitter en tiggare där:

– Nej, jag tycker inte det passar i vår bild. Det är inte en del av Sverige, eller hur?.

– Jag tycker inte det är något fel med det. Om de behöver pengar, och det är det sättet de väljer att fråga om det på, så är det helt ok.

Butikschefen Fredrig Brunnberg beskriver det som att det förra året har varit tiggare där sporadiskt.

Men att det i år har suttit tiggare där dagligen sen i mars.

Enligt Uppsalas handelsförening har tiggarna blivit betydligt fler i år.

Och dom har också börjat dyka upp på nya ställen.

Som i Gränby köpcentrum och Gottsunda centrum.

Och så vid livmedelsbutiker utanför stadskärnan.

– Ibland händer det att man hör någon kund säga att någon annan kund kanske försöker hitta sig någona annanstans att handla. Det är lite obehagligt kanske till och med. Vi är inte så vana i Sverige att se tiggeri, säger Fredrik Brunnberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".