Peter Egardt, landshövding i Uppsala län. Foto: Christine Odén / SR

Landshövdingen vill öka bostadsbyggandet

"Konsensus om att det här är en prioriterad fråga"
1:23 min

I sju av Uppsala läns åtta kommuner råder det bostadsbrist. Framför allt saknas lägenheter, och för att lyckas med målet att bygga 25 000 nya bostäder i länet de närmaste fem åren måste byggtakten öka, anser landshövding Peter Egardt.

 – Ska vi klara 25 000 så måste vi ju väldigt snart vara uppe i målet och då duger det inte att ligga och hacka kring 1500 eller något sånt som vi gjorde i fjol, säger Peter Egardt.

Förra året gjorde landshövdingen, länsstyrelsen och länets kommuner en gemensam avsiktsförklaring om att bygga 25 000 lägenheter de närmaste fem åren för att matcha befolkningsökningen.

Det är framför allt lägenheter som saknas i samtliga kommuner utom Älvkarleby, och det är främst unga, äldre och invandrare som är i behov av bostäder.

Men länsstyrelsens årliga analys visar att samtidigt som länets befolkning ökar sjönk bostadsbyggandet mellan 2011 och 2012. Och förra året påbörjades inte fler än 1110 bostäder i länet, långt under målet på 4000-4500 lägenheter per år.

Byggtakten måste alltså mer än fördubblas, och för att lyckas med det krävs flera åtgärder. Enligt Peter Egardt måste bland annat planprocesserna snabbas upp, och för att bidra till ökad konkurrens mellan olika byggherrar måste markanvisningar finnas klara.

Efter ett möte med länets kommunstyrelseordföranden har han dock goda förhoppningar om att byggtakten ska öka framöver:

 – Nu finns det en politisk konsensus mellan partier och mellan kommuner i länet om att det här är en prioriterad fråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".