Foto: Scanpix.
Uppsala

Medicinföretag tvingas ta hjälp av Skåneregion

"Bättre att vi hjälpte dem med farmaceuter"
1:30 min

Region Skåne har skickat farmaceuter till det privata företaget Svensk Dos i Uppsala för att hjälpa till med leveranserna av dosförpackade läkemedel. Fem dagar efter att företaget tog över uppdraget behövde det hjälp.

Nyligen tog Svensk dos över förpackandet och distributionen av läkemedel till sjuka och gamla i Skåne - något som lett till stora förseningar. Efter bara några dagar skickade Region Skåne sina egna farmaceuter till Uppsala för att förförsöka få ordning på problemen.

-- Eftersom Svensk Dos signalerade att de hade problem med hastigheten i sina maskiner och att produktionen inte höll den takt som de behövde, så bedömde vi att det var bättre att vi hjälpte dem med farmaceuter än att riskera att patienter stod utan läkemedel, säger Maria Landgren, läkemedelschef i Region Skåne.

Det var den första juni som Svensk Dos tog över uppdraget att dosförpacka och skicka ut läkemedel till 18 500 skåningar. Men trots att det i avtalet står att leverantören är skyldig att vidta alla nödvändiga förberedelseåtgärder innan tjänsten påbörjas, så har företaget haft stora problem att få ut medicinleveranserna i tid.

Det gjorde att Region Skåne redan efter en vecka tecknade ett tilläggsavtal med Svensk Dos. Enligt det skulle regionen försöka bidra med fem farmaceuter till Svensk Dos under två veckor fram till midsommar. Men eftersom Svensk Dos nu anställt mer folk och infört 24-timmarsskift, så kunde se skånska farmaceuterna åka hem efter tre dagar.

Men de misslyckade leveranserna kan stå företaget dyrt. Av tilläggsavtalet framgår det att Region Skåne kommer att återkomma med sina krav:

-- Vi ska titta på allt som har hänt, när den här akuta fasen är över, och det finns ju vitesklausuler i avtalet, säger Maria Landgren.

Finns det anledning att använda sig av dem?

– Det gör det absolut. Det har ju varit försenade leveranser, vilket har inneburit merkostnader för kommuner och även för Region Skåne, säger hon.

Enligt avtalet ska minst 98 procent av alla leveranser under en tremånadersperiod ske i rätt tid. Annars ska Svensk Dos betala vite.

Och fortfarande kommer doserna väldigt sent, ofta på eftermiddagen eller kvällen innan medicinen ska börja tas. Men nu ska det snart fungera, säger läkemedelschefen Maria Landgren:

– Vi har fått skriftliga garantier på att leveranserna ska fungera igen på måndag den 17 juni.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".