Brandbil (arkivbild). Foto: August Bergkvist / SR

"Låt brandkåren rycka ut på fler sjukvårdslarm!"

"Bröstsmärtor är en signal på bl.a. hjärtinfarkt"
4:07 min

Efter ett initiativ i Öregrund har mer än 1150 personer i länet skrivit på en namninsamling för att brandkåren ska få rycka ut på så kallat IVPA-larm (i väntan på ambulans) i fall där en patient har bröstsmärtor.

Vid allvarliga sjukdoms- och olyckfall kan räddningstjänsten larmas för att rycka ut på sjukvårdslarm, där det tar lång tid för ambulans att nå fram. Räddningstjänsten finns ju på fler platser i länet och kan ofta komma fram snabbare än ambulansen. Sådana utryckningar kallas för IVPA – i väntan på ambulans.

Sedan kriterierna ändrades för IVPA har debatten gått varm på många håll och nu har över 1100 personer skrivit under en upprop för att kriteriet "bröstsmärtor" ska återföras till listan.

 – Bröstsmärtor är en signal på bland annat hjärtinfarkt och då krävs det snabb vård, och räddningstjänsten är oftast snabbare på plats än ambulansen, säger Yvonne Ahtaanluoma Pettersson i Öregrund som startade namninsamlingen.

Att kriterierna ändrades tror Yvonne beror på snålhet i landstinget.

 – Räddningstjänsten debiterar landstinget cirka 1600 kronor per IVPA-larm, och 2009 togs kriteriet bröstsmärtor bort, ungefär samtidigt som man skulle spara pengar.

 – Grunden för förändringen låg i en utvärdering som man gjorde 2008, säger landstingets ambulanschef Per Andersson. Där gick man igenom på vilka kriterier det fanns medicinsk nytta med de här larmen. Det vi såg var att det gick inte att hitta någon medicinsk nytta med den behandling de gav, men däremot kunde man hitta felbehandlingar med syrgas bland annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".