Landstingshuset i Uppsala (Landstinget i Uppsala län). Foto: August Bergkvist / SR

Weiman var inte ensam då Westholm sades upp

Ludvig Larsson (FP) var med då Weiman avskedade Westholm
2:03 min

När moderaten Erik Weiman sparkade landstingsdirektör Kerstin Westholm på ett sätt som bröt mot landstingets regler var han inte ensam. Även Folkpartiets landstingsråd Ludvig Larsson var närvarande på mötet för uppsägningen, och nu får också han kritik från den politiska oppositionen.

- Politiskt vilar det naturligtvis en tyngd även på hans axlar. Här har man uppenbart brutit mot de regler som finns, säger Börje Wennberg (S).

Ludvig Larsson (FP) säger:

- Jag satt med när Erik Weiman meddelade landstingsdirektören om att han tänkte entlediga henne. Det gjorde jag för att alla skulle ha en gemensam bild av vad som hände på det mötet. Det var den enda inblandning jag har haft i den här processen.

Säger Ludvig Larsson, Folkpartiets landstingsråd som alltså var med vid det tillfälle då Kerstin Westholm sparkades i mars i år.

Moderaternas landstingsråd Erik Weiman har av förvaltningsrätten konstaterats ha handlat fel då han på eget bevåg beslutade att sparka Kerstin Westholm. Men socialdemokraten Börje Wennberg menar att även Ludvig Larsson bär ett politiskt ansvar för det som hände:

- Det strikt juridiska ansvaret ligger på Erik Weiman, det är han som har fattat det formella beslutet. Men politiskt ligger det naturligtvis ett ansvar också hos Ludvig Larsson. Han supportade Erik Weiman fullt ut när han gav beskedet till Kerstin att hon skulle sparkas.

Vad borde Ludvig Larsson ha gjort vid det här tillfället?

- Han borde ha varit påläst om landstingsstyrelsens delegationsordning.

Ludvig Larsson (FP):

- Vi tyckte att det var viktigt att det satt med ytterligare en person i rummet för att det inte efteråt skulle kunna uppstå oklarheter om vad som sagts.

Stödde du Erik Weimans beslut?

- Vi hade naturligtvis diskuterat frågan i alliansen. Beslutet ligger på landstingsstyrelsens ordförande, och vi har inte haft några invändningar mot det.

Och du hade inte tagit reda på om det ni gjorde var formellt korrekt?

- Den formella gången har Erik Weiman hanterat, det var inte min roll. Min roll var bara att lyssna på det som sades på just det mötet, säger Ludvig Larsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".