Litauer utnyttjas för byggjobb i Uppland

Fler och fler fall upptäcks nu i Uppland där byggjobbare från forna Öststaterna tvingas jobba under usla förhållanden. På det statliga ungdomshemmet Bärby utanför Uppsala, där det just nu pågår renoveringsarbeten i en huslänga, jobbar litauer utan riktig skyddsutrustning.

De litauer som arbetar på Bärbyhemmet tvingas också bo i själva bygglokalen,  mitt i betongdammet.

Betonggolvet är uppbrutet och det luktar starkt av damm i lokalerna. När byggfacket i onsdags gjorde en plötslig inspektion här fann man fem litauer som jobbade under usla arbetsförhållanden. Luftrenare saknades, man hade inga godkända andningsskydd och det fanns inget riktigt omklädningsrum.

Litauerna bodde också i lokalerna. Patros visar mig rummet där de sov i flera dagar på det smutigsa golvet. En byggjobbare ska enligt kollektivavtalet tjäna minst 110 kronor i timmen. Litauerna uppger att de tjänar helt andra summor. Patros säger till Upplandsnytt att de får 60 kronor per timme.

Företaget som betalar lönerna och som staten anlitat för att renovera lokalerna heter MK Mätsystem AB. Företaget drivs av en svensk som är skriven i London och har personliga skulder på över en halv miljon hos Kronofogden. Vi får ett mobilnummer som ska gå till ägaren men personen som svarar vill inte uppge sitt namn. 

På byggfacket har man den senaste tiden upptäckt flera liknande fall på arbetsplatser i Uppsala län, bland annat i Tierp och Enköping. Ove Johansson är skyddsombud på Byggnads i Uppsala län och han tycker att det här är upprörande. 

- Det är upprörande att man tar hit kollegor från de forna öststaterna och utnyttjar de så här, säger Ove Johansson.

- Drivvkraften är ju säkert att tjäna pengar och inget annat, fortsätter Ove Johansson.