Jan Emanuel Johansson. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Jan Emanuel dömd för bokföringsbrott

Advokat: "Borde överklagas"
2:05 min

Jan Emanuel Johansson, norrtäljebo och förre detta riksdagsledamot, har gjort sig skyldig till bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Han döms till villkorlig dom och 180 dagsböter av Gotlands tingsrätt.

Gotlands tingsrätt anser att Jan Emanuel Johansson, i egenskap av faktisk företrädare, har varit ansvarig för bokföringen i bolagen Svensk samhällsutveckling och Av egen kraft, som drev bland annat ungdomshem.

Bakgrunden till brotten är att ett av bolagen godkänt en betalning på över en miljon kronor till ett konto i Egypten utan att det är tydligt vem som är mottagare och vad affären avser. Det har också bokförts kostnader i Egypten för en miljon kronor utan underlag.

Att Jan Emanuel Johansson saknar närmare kunskap i bokföringsfrågor, och att den praktiska bokföringen har skötts av andra, fritar honom inte från ansvar, anser tingsrätten. Det har inte visats att Johansson ska ha begått något av brotten uppsåtligen, men bedömningen är att han agerat oaktsamt.

Han döms nu tillsammansmed ytterligare två inblandade. Johansson får vilkorlig dom och 180 dagsböter. Domen motsvarar 3 månaders fängelse. Åklagaren Tomas Langrot är trots allt nöjd med att det blev en fällande dom, trots att han ville att Jan Emanuel Johansson skulle fått ett halvår i fängelse.

De andra två döms till samhällstjänst 160 timmar, samt villkorlig dom och 90 dagsböter.

Jan Emanuel Johansson var ordinarie riksdagsledamot för Socialdemokraterna 2002-2006. Vid sidan om politiken har han startat flera bolag, bland annat en vårdkoncern med ungdomshem. När Johansson sålde en stor del av sina bolag 2010 gjorde han en vinst på närmare en kvarts miljard kronor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".