Ambulanser på uppdrag. Foto: August Bergkvist/SR

Fortsatt debatt om ambulansutlarmning

Börje Wennberg (S): Säkrare hantering om det bara är en part
1:54 min

Ska det vara stat, landsting eller vårdbolag som larmar ut ambulanser i framtiden?
En statlig utredning föreslår att en myndighet tar hela ansvaret. Då skulle privata företag inte få larma ut ambulanser som i dag i Uppsala län. De politiska blocken i landstinget är oense i frågan.

Landstinget har nu skrivit ett remissvar till den statliga utredning som föreslår att en statlig myndighet tar över ansvaret för larmnumret 112.

Åsikterna går i sär. Men Socialdemokraterna, Västerpartiet och Miljöpartiets landstingspolitiker ser postivt på utredningens förslag. Att ha två organisationer som svarar på larmsamtal har nämligen sina risker säger Socialdemokraternas landstingsråd Börje Wennberg.

– Det finns en risk att man tappar i kvalité och patientsäkerhet. Att det kan bli missförstånd. I en sån här viktig samhällsfunktion finns det ett stort värde att ha det samlat i en myndighet.

Vad är fördelen med det?

– Kvalitén. Du får en säkrare hantering om det bara är en part. Att det inte behövs överlappningar och informationsöverföring. Det finns också en god möjlighet att ha lägre kostnader om det inte är flera olika parter, säger Börje Wennberg (S).

I dag svarar SOS Alarm på 112-samtal - och kopplar över till vårdbolaget Medhelps larmcentral om det behövs en ambulans i Uppsala län. Den utredning som regeringen har beställt föreslår att det inte ska få gå till så. Att det i stället ska vara en statlig myndighet tar över ansvaret för larmnumret 112 - inklusive att larma ut ambulanser i alla landsting.

Allianspartierna i Uppsalas landsting vill att det ska fortsätta vara ungefär som det är nu i Uppsala. Att landstingen ska ha ansvaret för att ta över larmsamtal från människor som behöver vård och larma ut ambulanser. Antingen att landstinget gör jobbet själva - eller lägger det som i dag på ett vårdbolag.

Vitsen är att landstingen då kan se till att det är vårdkunnig personal som tar över larmsamtalen från människor i behov av vård säger moderaternas Erik Weiman.

– Vi har väldigt goda erfarenheter av att vårdkedjan kommer igång så snabbt som möjligt när man har ringt 112. Att landstinget snabbt kan träda in.

Ser du någon risk att man splittrar på ansvaret?

– Nej, det understryker naturligtvis vikten av att landsting och andra vårdgivare har ett väl fungerande samarbete, säger Erik Weiman (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".