Landstingshuset i Uppsala (Landstinget i Uppsala län). Foto: August Bergkvist / SR

Kritik mot landstingets upphandling av konsulter

Kritiken riktas mot hur konsulter anlitas
1:29 min

Utan kontroll - så beskrivs hur Uppsalas landsting upphandlar konsulter. I en rapport beställda av landstingets revisorer står det att det finns en kultur av att kringgå lagen om offentlig upphandling när konsulter tas in.

Förra året tog landstinget in konsulter från 25 olika firmor. Kostnad: 28 miljoner kronor årets första nio månader.

Vårdcentraler, sjukhusen, folktandvården, kollektivtrafiken och landstingets ledningskontor har alla använt konsulter. Det kan vara ett bra sätt att tillföra kompetens som saknas inom den egna organisationen, står det i revisorernas rapport. Men kritiken riktas mot hur konsulter anlitas. Kontroll från ledningen saknas. Ingen central styrning finns, enligt revisionsrapporten. Dessutom följs inte lagen om offentlig upphandling. Den lagen ses i flera fall som ett nödvändigt ont som man ofta försöker kringgå, står det.

Två exempel som kritiseras: En verksamhetschef som tar in tidigare kollegor som konsulter för 6.000 kronor per dag. Och Akademiska sjukhuset som anlitade ett konsultföretag för 430.000 kronor. Ett företaget som inte var registrerat för F-skatt.

Revisionsrapporten kräver mer kontroll från landstingsledningen. Och att chefer är utbildade i vilka regler som gäller.

Landstingsstyrelsen har svarat kortfattat i två meningar. Att ambitionen är att upphandlingar ska göras på bästa sätt - och allra minst lagligt. Och att landstingsdirektören ska göra omedelbara korrigerande åtgärder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".