Elisa Erikson med barnen Hampus, snart 5, och Felix, 2,5 år. Foto: Linnéa Olsson / SR

Förskolor i Uppsala tvingas slå igen

"Mest orolig för hur barnen skulle placeras"
1:52 min

Förra året fanns det inte tillräckligt med förskoleplatser i Uppsala kommun. Nu är det tvärtom. Det finns hundratals förskoleplatser, och det tvingar några av förskolorna att slå igen.

– Vi tyckte att det kom med kort varsel. Man var ju mest orolig över hur barnen skulle placeras, om de skulle få med sig personalen och sina kompisar eftersom alla inte kommer till samma förskola. Det är trist, de tappar dels kompisar och dels personal som de är vana vid, säger Elisa Erikson.

Hon och hennes söner Hampus och Felix är ute och gör trädgårdsarbete och leker på den lummiga gården i Svartbäcken. Hampus, som snart är fem, förstår att han ska byta förskola till hösten.

Till vårterminen var det kris, då fanns det alldeles för få förskoleplatser i Uppsala kommun. Men nu är problemet det motsatta, för nu finns det alldeles för många förskolor och därför måste flera avdelningar läggas ner. Barn och personal får i dom flesta fall vara kvar på samma förskola men flyttas till andra avdelningar. Men så är inte fallet för barnen på Alléns förskola, för den ska bort helt.

– Det var nästan in på sommarlovet innan vi visste vart de skulle hamna på hösten. Det pedagogiska får stå tillbaka för det organisatoriska och det tycker jag är synd.

Det ska byggas en ny, permanent förskola där Alléns förskola ligger. Barn och personal där som nu måste flytta, ska till två olika förskolor. Och Tuna backar, dit Elisa Eriksons barn flyttar till hösten, är den förskolan som står näst på tur att stängas.

– Vår yngsta kommer få byta två gånger. Lite synd men då tänker jag att förhoppningsvis blir det en bättre planerad flytt då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".