Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (FP). Foto: Sanna Richter/SR

Cecilia Wikström (FP): "Blockpolitiken måste brytas"

Cecilia Wikström (FP): "Blockpolitiken måste brytas"
1:06 min

Den svenska blockpolitiken måste försvinna. Det menar folkpartisten Cecilia Wikström, som i en intervju i P4 Uppland idag berättar om hur det varit en ögonöppnare att komma till EU-parlamentet.

– Det var chockartat när jag insåg att jag hade gjort fyra år i opposition i riksdagen och tre år i majoritet med alliansen och det alltid var den här vallgraven mellan majoritet och opposition. Man var tvungen att tycka illa om det regeringen kom med när man var i opposition, men här i EU-parlamentet har vi ju ingen majoritet och ingen opposition, så det är upp tll oss själva att föra frågorna framåt och då måste man ha mycket stor målmedvetenhet.

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström berättar i intervjuserien Miller möter om allt från var hon känner sig mest hemma till väldspolitik i maktens korridorer. Hon pratar bland annat om skillnaden mellan politiken i riksdagen och i EU-parlamentet. 

Menar du att den svenska politiken är mindre målmedveten på grund av blockpolitiken?

– Den är ju låst, fullständigt. Det finns en blockpolitik som verkar som att den är av gud given.

– Nu tror inte jag att det är så. Någon gång kommer det att förändras eftersom det är så omodernt, så otidsenligt.

Skulle du kunna tänka dig andra konstellationer än idag?

– Jag tror att man någon gång måste bryta denna fullständigt cementerade blockpolitik, för medborgarna kommer inte att gilla det här så länge till.

Vilka skulle du vilja se ihop då?

– Det tänker inte jag gå in på här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".