Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brandstationen i Skyttorp blir kvar

Publicerat måndag 1 juli 2013 kl 18.01
Räddningsnämnden: "Ganska väntat beslut"
2:19 min
Brandbil (Uppsala Brandförsvar). Foto: August Bergkvist / SR

Brandstationen i Skyttorp ska inte läggas ned, och Östhammar får behålla sina heltidsbrandmän. Dessutom ska räddningstjänstens utalarmering ske i Stockholm framöver. Det beslutade räddningsnämnden vid sitt sammanträde under eftermiddagen.

Tidigare har boende i Skyttorp överlämnat 580 namnunderskrifter till kommunen i protest mot förslaget att lägga ned brandstationen i Skyttorp, men det ska inte ha påverkat den eniga nämndens beslut, enligt ordföranden Jan Ulmander (C).

– Det var ett ganska väntat beslut för det har egentligen inte rått någon oenighet bland politikerna. Brandstationen är bra, den ska också ses som en trygghetssymbol för dem som bor där ute. Vi kan också förvänta oss kanske en byggnation och en ytterligare inflyttning till Skyttorp. Vi har ju en stor area nu i och med att vi har både Tierp och Östhammar också att ta hänsyn till och vi är inte riktigt mogna än att bestämma hur vi slutgiltigt vill ha det, säger Jan Ulmander (C).

I går kväll tog räddningsnämnden ställning till flera förslag kring hur räddningstjänsten i Uppsala och Norduppland ska organiseras.

Skyttorp får alltså behålla sin brandstation, och norröver, i Tierp, beslutade nämnden att satsa på förstärkningar på både heltids- och deltidsbemanningen, ett beslut som påverkats av ortens läge invid E4:an.

I Östhammars kommun, där förslaget att dra in heltidsbrandmännen tidigare har väckt starka reaktioner, ska heltidsbrandmännen nu bli kvar, och dessutom bli fler, åtminstone under dagtid. Även här ska deltidsstyrkan förstärkas. Moderata kommunalrådet Lennart Owenius från Östhammar, som sitter med i nämnden säger så här om beslutet:

– Det känns väl rätt bra. Förslaget som kom nu är ju att vi behåller heltid, ungefär lika stort antal heltidare som när vi gick in i den här nämnden med Uppsala och Tierp.

Lennart Owenius gläds särskilt åt nämndens beslut att införa så kallad FIP, första insatsperson, på prov på tre eller fyra ställen. En FIP är en räddningstjänsteman i beredskap som ska kunna vara i en bil och på väg till olycksplatsen på ungefär en minut, i stället för fem eller sex minuter, och på sikt är det meningen att en FIP ska finnas på alla stationer, säger nämndens ordförande Jan Ulmander (C):

– Detta är ju faktiskt en förstärkning av den stora landsbygd som vår area består av. På sikt kommer detta att förstärka hela landsbygden, säger han.

Anledningen till att man har råd med förändringarna är att nämnden i går även beslutade att Uppsala inte längre ska ha en egen räddningscentral utan att man i stället ska ansluta sig till Storstockholms räddningscentral, vilket har skapat ett utrymme på drygt 3 miljoner kronor. Det innebär att räddningstjänstens utryckningar i Uppsala och Norduppland kommer att dirigeras från Täby.

Vad kommer det innebära i praktiken?

– Egentligen ingenting. Det är utalarmeringen som sker i Stockholm i stället för Uppsala. Det kan ju bli inkörningssvårigheter självklart i början, men i princip finns kapaciteten där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".