Mälaren. Foto: Henrik Motgomery/Scanpix

Bättre planering krävs för Mälaren

Samhället måste ta ett störra ansvar för Mälaren när regionen växer. Det konstaterades på ett seminarium i Almedalen i Visby.

 Det handlar om att planera bättre så att inte möjligheterna att bada och att äta mälarfisk försämras. Mälarens vattenvårdsförbund efterlyste statliga pengar för att säkra sjöns ekosystem i framten.

- Det här är en politiskt viktig fråga. Vi ser att regionens tillväxt påverkar vattnet och att vattnet påverkar tillväxten, säger Nanna Wikholm, ordförande i Mälardalsrådets miljöutskott.

- Även om kommunerna har ett tungt ansvar behöver behöver staten nu bidra med sin del av finansieringen, säger Staffan Jansson, ordförande i Mälarens vattenvårdsförbund, och initiativtagare till projektet Mälaren – en sjö för miljoner.

- Vi får akta oss för att se Mälaren bara som en dricksvattentäkt. Vi vill även att den ska vara ett levande ekosystem, säger Gustav Hemming, miljö- och skärgårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".