Sheieb Eidenher foto Åsa Nylander / SR

Både glädjeyra och oro efter att Egyptens president avsatts

Maria Malmström: "Människor grät och skrattade"
3:31 min

Medan delar av Egypten kokar av glädje över militärens maktövertagande, så oroas andra av det som händer. Igår avsattes president Mohammad Mursi av militären och Egyptiern och Uppsalabon Sheieb Eidenher säger att han tror att det här kommer att hända även med nästa president.

Sheieb Eidenher är Egyptier som bor i Uppsala men har stora delar av sin familj i Egypten.

- Det är lite oroligt, jag har nästan hela familjen där, föräldrar och syskon och så. Det känns instabilt, till och med poliser är rädda för att gå ut på gatorna och skydda folket, säger han.

- Vad tänker du om det som händer där nu, att president Mursi har blivit avsatt av militären?

- Man kan inte utveckla demokratin med militär styrka, det går inte till så i demokratiska länder. Att militären lägger sig i är inte demokrati, och oppositionen kommer aldrig att bli nöjda. Det kommer antagligen att hända även med nästa president, precis som med förre presidenten Mubarak säger han.

Vad skulle behövas för att det inte ska bli så?

- Folk vet inte vad demokrati betyder, man kanske tror att det bara innebär att 'jag får säga vad jag vill, och svära och så', det behövs utbildning i vad demokrati innebär, säger Sheieb Eidenher.

Maria Malmström som är forskare vid Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala , landade i Kairo igår och hon beskriver stämningen där tidigare idag.

- Människor grät och skrattade, det blev en omedelbar fest, säger hon.

President Mursi valdes av en majoritet av folket för bara ett år sedan, varför avsätts han?

- Folk är så missnöjda med allt man känner att han inte har gjort. Även de som röstade på honom är besvikna. Och självklart är det en omöjlig uppgift att allt ska bli bra med en gång men man menar att allt har blivit sämre med Mursi, säger Maria Malmström.

Och hon tycker inte att detta är ett bakslag för demokratin:

- Nej, tvärtom, om demokrati ska vara demokrati så måste han (Mursi) lyssna på att folket inte är nöjda. Nu blir det en temporär lösning i sex månader tills det är val och om militären tror att de får mer makt av det här så säger folk här att 'då går vi ut på gatorna igen', säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".