1 av 2
Stockholms Stadsmission. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
2 av 2
Marika Markovits, Stockholms Stadsmission. Foto: Björn Rasmussen

Ja till att Stadsmissionen skola tar över JB Gymnasiet

Stiftelsen Stadsmissionen: "Vi har valt de skolor som har god förutsättningar"
1:11 min

JB Gymnasiets skola i Uppsala kan drivas vidare i höst. Skolinspektionen har beslutat att godkänna att Stiftelsen Stadsmissionen skola tar över och driver skolan vidare.

Företaget JB Education var en av landets största friskolekoncerner. Företaget gick i konkurs i juni och stängde några skolor och sålde andra. Stiftelsen Stadsmissionen skola, som hör ihop med Stadsmissionen i Stockholm ville ta över flera av skolorna i Mälardalen, bland annat den i Uppsala.

Inspektionen har granskat ansökningarna från dem, och andra som vill ta över på andra håll i landet och gått igenom ekonomi och pedagogiska planer. För de flesta skolorna har övertagandet godkänts nu.

Enligt stiftelsen så ska elever och personal på skolan inte påverkas alls av övertagandet. Skolan kommer nu att drivas utan vinstsyfte. Trots en allt hårdare kamp om allt färre elever på friskolemarknaden hoppas Stockholms stadsmission att ekvationen ska gå ihop, säger direktor Marika Markovits.

– Vi har valt de skolor som har goda förutsättningar att lyckas.

Om man tittar på er ekonomi så hade ni ju förlustsiffror 2011. Är det verkligen ansvarsfullt av er att köpa de här skolorna?

– Vi har drivit skolverksamhet sedan början på 1950-talet och haft överskott de senaste tolv åren, tror jag, utom just 2011då vi gjorde stora investeringar. Vi tror att vi har en kompetens i att långsiktigt driva verksamheter på ett ekonomiskt hållbart sätt, säger Marika Markovits.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".