1 av 2
Unga Kris består mestadels av före detta kriminella ungdomar som bytt liv och nu arbetar för att få andra ungdomar på glid in i samhället. Foto: Anders Ljungberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Mejsam Abdulla, ordförande för Unga KRIS i Uppsala. Foto: Anders Ljungberg/Sveriges Radio.

Unga KRIS anser att problem i förorter måste lösas inifrån

"Gå och prata med alla ungdomar"
1:13 min

Problemen som låg bakom kravallerna i Stockholms förorter kan aldrig lösas utifrån. Det menar organisationen Unga KRIS, som huvudsakligen består av tidigare kriminella ungdomar. I stället måste man hitta starka personer inne i förorterna som kan bli goda förebilder och erbjuda alternativ.

Alla andra försök att lösa problemen är dömda att misslyckas, säger Mejsam Abdulla, ordförande för Unga KRIS i Uppsala.

– Man har inte förtroendet. Ungdomarna i förorten - och de vuxna, mina föräldrar - de har inte förtroendet för myndigheter, eller ens vanliga människor som bor utanför det området. De tänker att "det här området, det är mitt folk liksom".

Det har nu gått en och halv månad sedan kravallerna bröt ut i Husby och spred sig till flera andra Stockholmsförorter och städer i Sverige. Läget lugnade sig så småningom, men oroligheter kan bryta ut när som helst igen, säger Mejsam Abdulla, som tidigare sett liknande kravaller i den Uppsalaförort där han verkar mest, Gottsunda. Och på ett välbesökt seminarium som Unga Kris höll under Almedalsveckan i Visby sa han sig vara förvånad över hur samhället runtomkring har reagerat på upploppen:

– Ena sekunden är det polisens fel. Andra sekunden är det ungdomarnas fel. Sedan är det utanförskap. Sedan ska politikerna göra så och så. Varför är det ingen som går och pratar, inte med en ungdom eller så, utan gå och prata med alla ungdomar? Du behöver inte göra det själv. Skicka någon som kan göra det.

Men viktigast av allt är att vinna över tongivande personer i förorterna på sin sida, "nyckelpersonerna" som Mejsam Abdulla uttrycker det, de som ungdomarna ser upp till.

Unga KRIS består alltså mestadels av före detta kriminella ungdomar som bytt liv och nu arbetar för att få andra ungdomar på glid in i samhället. Och i sitt arbete som ordförande Unga KRIS i Uppsala är det just de här nyckelpersonerna som Mejsam Abdulla alltid söker upp:

– Det jag gör, inte bara i Uppsala, utan i alla ställen som jag åker till, det är att jag försöker lokalisera de här nyckelpersonerna. Jag går bara rätt fram och säger: hej jag heter Mejsam, jag kommer från Uppsala, vad gör du? Och hur ser förorten ut här? Eller så går jag bara fram till någon yngre och frågar: vem är det man lyssnar på här? De svarar de ofta att det här den här eller den här.

För sådana personer finns alltid menar du?

– Jag har aldrig upplevt att det inte finns, oavsett om det är en stor förort eller liten. Det finns alltid de som bestämmer. Och du ska omvandla de här till positiva förebilder. Få personen att övertyga ungdomarna att samhället är någonting bra.

Funkar det där då? Har du sett det fungera någonstans?

– De har funkar, speciellt hos oss, tycker jag. De personer som jag har hittat har både varit äldre och yngre, vissa har hållit på med kriminalitet, viss har inte gjort det, men de har ändå den här respekten i förorten. De har funkat. Om jag ringer och säger att vi ska hitta på en aktivitet, samla ihop 50 ungdomar eller 100. Det tar inte längre än 30 minuter, så finns det 100 ungdomar där.

Men det krävs också morötter för att bryta utanförskapet. För varje ungdom som får ett jobb, så väcks det hopp hos hundra andra, säger Mejsam Abdulla. Och pengarna som satsas skulle kunna användas så mycket bättre än till att betala uppbrunna bilar och sönderslagen egendom:

– Ett försäkringsbolag betalar idag ungefär 240.000 kronor för att laga en trasig busskur. Om du istället går till ungdomarna och säger: om ni inte låter någon krossa rutorna här på busskurerna, så kan vi bygga en fotbollsplan här för 240.000. Då tror jag att majoriteten skulle säga ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".