Johan Hedin och styrkeledaren Anders Åkerman på brandstationen i Hjälmunge. Foto: Åsa Nylander/SR

Närhet och snabbhet styrkan hos Hållnäshalvöns brandvärn

Brandförsvaret är ett hett ämne i Uppland nu. På Hållnäshalvön, där man har ett brandvärn som förstärker det ordinarie brandskyddet. Styrkeledaren Anders Åkerman på brandstationen i Hjälmunge säger att närheten är avgörande.

De senaste veckorna har det handlat en hel del om brandförsvaret i P4 Uppland. Bland annat att Tierp kan få en ny brandstation närmare E4:an, och brandförsvaret i Almunge vill bygga nytt.

På Hållnäshalvön har man haft ett brandvärn sedan 1980-talet. I dag är de 14 som är med. De som är med får göra allt utom att rökdyka, det har de inte utbildning för. Brandvärnet har heller inte jour som vanliga brandförsvaret. Däremot har de en brandbil. När larmet går rycker de som kan ut. Några få gånger har larmet gått och ingen kunnat rycka ut.

– Jag springer ut på en minut, för jag bor bara 50 meter härifrån, säger Anders Åkerman, styrkeledare.
– En natt för några år sedan fick vi larm om en soteld. Men när vi kom dit visade det sig att de spridit sig in i huset kring skorstensstocken, men eftersom vi kom dit och upptäckte det väldigt fort så lyckades vi rädda huset. Det blev inga stora skador på det.

Hur går det till när larmet kommer?
– Vi får ett sms och då står adress och vad det gäller. Ibland finns inte adressen eller, men då får man kontakta SOS och fråga vad personen heter - och då brukar man veta var det är någonstans, säger Johan Hedin som är ny medlem i brandvärnet.

Ni hittar ganska bra här?
– Ja, precis (skratt).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".