1 av 2
Andreas Miller och Vivianne Macdisi. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Vivianne Macdisi och Andreas Miller. Foto: Sveriges Radio.
MILLER MÖTER

Vivianne Macdisi: Jag ifrågasatte alla bilder på presidenten

Vivianne Macdisi (hela samtalet)
26 min

Vivianne Macdisi beskriver hur hon alltid varit fascinerad av pollitik. Nu är hon socialdemokratiskt landstingsråd i Uppsala län och möter P4 Upplands kanalchef Anderas Miller för ett samtal om makt och makter och hur man rotar sig i Sverige.

De talar bland annat om kriget i Syrien. Och Vivianne Macdisi, som har rötter där tror att kriget kan bli lite lättare att förstå om man inser hur det är att inte leva i en demokrati.  Hon berättar hur hon själv, som liten på besök i Syrien, märkte av hur diktaturen styrde hennes släktingar i Homs.

– Överallt sitter det ju bilder på presidenten, Assad och tidigare på hans pappa och vid något tillfälle när vi satt i köket hos min farbror med öppet fönster så ifrågasatte jag det och frågade varför det var bilder på den gubben överallt och då blev det sånt ståhej och man skulle stänga fönstret och vara tyst. Det är just det, man pratar inte om makten utan man sköter sitt.

– När man inser hur det är då tror jag att man förstår på ett annat sätt vilken process det är att ta sig igen om en demokratisering. Bara en sådan sak som att lära sig att ifrågasätta och att våga ha synpunkter. Det är en lång process.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".