Foto: Niclas Norén/SR

Säten på pendeltåg kläs om i sommar

Pendlare: "Det är inte de fräschaste tågen överlag"
1:35 min

Så pass många är dom smutsiga sätena att klagomålen på dom är ett av det vanligaste som kommer in till SL. För fräschare resor ska SL i sommar ge samtliga pendeltåg ny klädsel.

Smutsiga skor och spill från mat och dryck har gjort många säten på SL:s pendeltåg, till bland annat Uppsala och Bålsta, fläckiga och värsta fall klibbiga.

– Sätena har varit rätt nedsmutsade och svåra att göra rent. Därför har vi tagit ett beslut att byta ut klädsel till ett tyg som är lättare att hålla rent, säger Mikael Lindskog kommunikationschef på Stockholmståg.

Arbetet med att klä om de drygt 30 000 sätena påbörjades i april och förväntas vara klart i slutet av sommaren. Mikael Lindskog hoppas att fräscha säten kommer bidra till att tågen hålls rena i framtiden.

– Nu när det är ny, ren miljö hoppas vi att man inte har samma benägenhet att sätta upp fötterna på stolarna framför sig, säger Mikael Lindskog.

Kommer sätena bli skönare nu när ni klär om dem?
– Nej, det är samma stoppning som förut. Så det är något som har haft ont i rumpan, om det nu är något som har haft det, så kommer den personen kanske fortsätta ha det, säger Mikael Lindskog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".