Dataspelshallar struntar i rekommenderad åldersgräns

Dataspelshallarna i Uppsala struntar i den rekommenderade åldersgränsen som dataspelsbranschen själv ställt sig bakom. Flera minderåriga barn har fått spela de spel som har en rekommenderad åldersgräns på 16 år, bland annat 12-årige Magnus.

- Vi skulle till stan och spela Counter Strike, och när jag skulle logga in mig på datorn, så sa den att jag var för ung. Då sa jag till killen som drev hallen.

- Vad gjorde du sen?

- Då gick det att spela.

På spelhallen Net World i Uppsala så spelar killar och tjejer mot varandra via sammankopplade datorer. Magnus och hans 12-åriga kompisar spelade Counter Strike, ett spel som inte rekommenderas till de som är yngre än 16 år. Renvan Zhu driver Net World:

- I spelet så springer man runt och har kul, och dödar motståndare, eller om man kanske placerar ut en bomb, det beror på vilket uppdrag man har, säger Renvan Zhu.

- Vilka får spela Counter Strike hos er?

- Alla som blivit godkända av föräldrarna.

- Om det kommer ett gäng 12-åriga killar och vill spela det här spelet, vad säger ni då?

- Att det är okej.

Upplandsnytt har pratat med alla dataspelshallar i Uppsala. Många säger att de pratar med föräldrar till barnen, men flera säger också att det egentligen inte är hallarnas ansvar, eftersom de anser att vissa spel faktiskt inte är så våldsamma som åldersmärkningen vill visa på. Men det är inte det våldsamma i spelet som Magnus mamma Helena Larsson är upprörd över.

- Min son skulle säkert få spela spelet hemma, men i det här fallet på spelhallen, så protesterade datorn eftersom han var för ung, säger Helena Larsson.

Hon fortsätter:

- Då, genom att ändra så att han fick spela, så har spelhallen påtagit sig ett ansvar som jag anser att det bara är vi föräldrar som kan ha för våra egna barn.

Net World har ett system där man ska kunna se vilka spel som är lämpliga för barnen, men trots det så låter man barnen spela, utan att kontakta föräldrarna. Renvan Zhu:

- Det var inte så bra. Vi borde ha kollat upp det lite bättre med den här 12-åringens mamma, men fortfarande så är det här med åldersgränsen bara en rekommendation från spelens sida.