1 av 2
Avrådan från bad vid Fjällnora. Foto: Niclas Norén/SR
2 av 2
Ovanligt få på stranden i Fjällnora pga avrådan kring bad. Foto: Niclas Norén/SR

Avlopp kan ha förorenat Fjällnorabadet

Bad avrådes vid Fjällnora: "Markant minskning av gäster"
1:31 min

Kommunen avråder nu besökare vid Fjällnora utanför Uppsala från att bada. Så här höga halter av bakterier har aldrig tidigare mäts upp där och det spekuleras om att det kan vara ett avlopp i närheten som läcker in i sjön.

Vid stora badet i Fjällnora var det påfallande lite folk i går - trots det vackra vädret.

Under veckan kommer Uppsala kommun ta flera vattenprover för att se om nivåerna sjunker. Men tills dess avråds båda människor och djur från att bada i Fjällnora och sjön Ramsen.

Trots att det var perfekt baddag i går, lördag, så är det inte fler än ett tjugotal personer på stranden i Fjällnora. Det är den förhöjda bakteriehalten i vattnet som avskräcker många. Så här höga värden har aldrig tidigare mäts upp i Fjällnora och än så länge vet ingen vad det här beror på, men det spekuleras om att det kan vara ett avlopp i närheten som läcker in i sjön.

– Vi beklagar det som har hänt och hoppas att det här ska lösa sig så fort som möjligt, så att våra badgäster kan komma tillbaka igen, säger Johan Kjellberg konferens- och caféansvarig på Fjällnora.

Det var i fredags som Uppsala kommun fick resultatet från en mätning av vattnet vid Fjällnora och fann att bakteriehalterna där var mer än dubbelt så höga som gränsvärdet. Vid naturistbadet vid sjön Ramsen var bakterienivån mer än fem gånger så hög. Badgäster rekommenderas nu att söka sig till andra platser för att svalka sig för att undvika magsjuka.

– Vi har en markant minskning av gäster här ute. Det är kanske 10-15% av vad det brukar vara en så här varm och solig dag, säger Johan Kjellberg.

Den som råkar få en kallsup kan bli magsjuk, få feber, diarré och kräkningar.

– Vi avråder alla starkt från att bada här tills nivåerna har gått ner, vilket förhoppningsvis kommer att ska i nästa vecka, säger Johan Kjellberg.

Under kommande vecka ska Uppsala kommun ta flera vattenprover i Fjällnora för att se om bakteriehalten sjunker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".