Producenten Viktor Ax i sin studio i Uppsala. Foto: Christer Engqvist/SR

Uppsalasonen bakom årets hip-hop-album

Viktor Ax från Uppsala producerade ett av förra årets mest hyllade hip-hop-album. Radio Upplands Christer Engqvist besökte honom i studion och pratade om den svenska hip-hop-scenen, drogmissbruk och samarbetet med Ken Ring.

Viktor Axberg, som han egentligen heter, nådde oanade framgångar förra året med albumet "The Lab". På skivan medverkar flera stora namn inom hip-hop-världen, bland annat gruppen D12 som annars backar upp Eminem.

- Det var genom internet jag fick kontakt med dem. Och sedan genom dem fick jag nya kontakter, säger Viktor Axberg.

Han har varit hip-hop-producent i åtta år. Men det är bara sedan ett drygt år tillbaka i samband med skivsläppet som det har börjat lyfta. Förutsättningen för att kunna bli klar med skivan var att komma ur drogmissbruket som han tidigare satt fast i.

- Jag gick på amfetamin i några år och då är det svårt att hålla struktur på livet. Men när man har gått igenom det och sedan blivit fri då är man hundra gånger starkare än man var innan, säger han.

Viktor är drogfri sedan snart två år tillbaka. Nu jobbar han tillsammans med rapparen Ken Ring på en EP som är tänkt att släppas till hösten.

Obs. Musiken finns bara tillgänglig i 30 dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista