Sommarskola för flyktingar

Svenskalektioner och utflykter med sommarskolan
1:42 min

För de flesta barn och ungdomar är det sommarlov och skolfritt just nu. För dom 3.500 barn och ungdomar som kom helt ensamma till Sverige förra året är det inte någon självklarhet. I Märsta finns i sommar en skola för dom unga flyktingarna.

En av dem som satt sig i skolbänken är 18-årige Musa Muyingo. Han kom till Sverige från Uganda i augusti och har pluggat svenska hela vintern. Men vill bli ännu bättre för att han kan bli blyg ibland när han inte kan orden.

– Jag förstår vad folk säger, men jag kan ibland ha svårt att svara för att jag blir blyg. Jag blir rädd för att inte hitta orden och att folk ska skratta åt mig, säger Musa Muyingo.

Nu har Musa Muyingo bara ett steg kvar till gymnasiet och han drömmer om att studera på universitetet för att bli maskiningenjör. Trots att sommarskolan handlar mycket om utflykter,  musik och sport så är det språket som Musa Muyingo återkommer till.

– Om du inte kan språket så kan du inte göra något här i Sverige. Därför är det språket först som gäller sen, kan jag gör allt det roliga! säger Musa Muyingo.

Linda Karlsson
p4uppland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".