Lasse Lagerström i Helga Trefaldighets kyrka i Uppsala. Foto: Astrid Iselidh/SR.

Vanligare med personer som tigger i kyrkorna

Lasse Lagerström, kyrkvaktare: "Det är inte lätt att värja sig"
2:36 min

De senaste åren har det blivit allt mer vanligt att människor kommer in i kyrkorna i centrala Uppsala för att tigga eller dela ut blommor mot betalning. Vid flera av kyrkorna saknar man en policy för hur tiggeriet ska bemötas.

Lasse Lagerströmsom är kyrkvaktare vid Helga Trefaldighets kyrka beskriver den kluvenhet som uppstår när han måste be människor lämna kyrkan.

– Det är inte lätt att värja sig, om du kommer in i en gudstjänst, vill sitta i fred, och sen helt plötsligt känner att du är tvungen att köpa någonting som du kanske egentligen inte vill. Å andra sidan kan man säga så här att det vi ser kan ju också vara ett tecken på att man desperat försöker klara av ett försörjningsproblem. Vems intresse ska man liksom se till i första hand? För jag menar vi ska ju också vara en kyrka för de fattiga, för de mest utsatta, säger Lasse Lagerström.

Sedan några år tillbaka har människor allt oftare letat sig in i kyrkorna i centrala Uppsala för att tigga, framför allt under sommarhalvåret.
Kyrkvaktaren Lasse Lagerström beskriver hur det mitt under gudstjänsten i Helga Trefaldighets kyrka kommit in människor, ofta barn, och räckt över blommor till besökare.

Den som tagit emot en blomma har sedan krävts på betalning, ibland på ett sätt som har upplevts som aggressivt. Lasse Lagerström eller någon annan i personalen har då bett blomförsäljarna att lämna gudstjänsten.

Hur känns det, att behöva skicka ut barn från kyrkan?

– Det känns naturligtvis inte bra. Det är därför jag menar att det måste ske på ett väldigt respektfullt sätt. Men det som känns lite obehagligt är att vi själva är väldigt oförberedda hur vi ska förhålla oss.

Även Katolska kyrkan och Uppsala Missionskyrka har haft besök av tiggare de senaste åren, och i Uppsala Domkyrka har man nyligen tagit fram en policy för hur tiggare i och kring Domkyrkan ska bemötas.

Enligt Domkyrkans nya policy är det tillåtet att tigga utanför kyrkan, på Domkyrkoplan. Men det så kallade "påträngande tiggeriet", att dela ut blommor mot betalning, är inte tillåtet varken i eller utanför kyrkan. När tiggare kommer in i Domkyrkan ska de på ett "värdigt och respektfullt sätt" visas ut.

Kyrkan kan erbjuda en hel del hjälp för dem som vill ta emot den, säger domkyrkokaplan Lars Åstrand. Han konstaterar dock att det är ovanligt att hjälpen efterfrågas, eftersom det i första hand är kontanter som den som tigger är ute efter.

Det här med att de inte får vistas i kyrkan, hur går det ihop med kyrkans uppdrag att finnas till för dem som är utsatta i samhället?

– Jag tror det går ihop så bra det kan gå ihop. Därför att det är ju så att alla är välkomna till kyrkan. För att just hitta detta att alla kan känna sig välkomna, så är det nog väldigt viktigt att ha den här regeln inne i kyrkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".